My Greece Weddings - Najbolja ponuda venčanja u Grčkoj

 

Destinacije7 tradicija grčkog venčanja

9 septembra, 2021
https://mygreeceweddings.com/griptedi/2021/09/grcka_kruna_vencanje_obicaji_mygreeceweddings.jpg

Za parove koji planiraju venčanje u Grčkoj, postoji bogat izvor svadbene tradicije koja je i danas izuzetno važna za lokalce. Ako želite da u svoje venčanje uključite malo grčke kulture i tradicije – možete odabrati bilo šta od hrane, plesa, verskih i modernih običaja. Svaki običaj ima svoje značenje i razloge zašto se praktikuje, s toga ne bi bilo na odmet da unapred saznate šta koji običaj predstavlja i kako ga implementirati u protokol venčanja. Ovde vam predstavljamo 7 najzanimljivijih događaja i njihovo značenje:

Grčke krune

Nalik na našem pravoslavnom običaju, Grci takođe koriste krune u svojim obredima. Ovaj običaj kod Grka je nastao još u 11.veku i predstavlja jednu od najvažnijih grčkih tradicija. Ceremonija se sastoji od rituala u kome sveštenik stavlja krunu na glavu mlade i mladoženje, a zatim koumbaros tri puta prepliće krune kako bi simbolizovao zajednicu.

Grčke igle za svadbe, ili martyrika

Kada se završi ceremonija, koumbaros svatovima uručuje mali privezak sa vrpcom u bojama grčke tradicije – beloj, plavoj ili ružičastoj. Mnogi privesci imaju mali krst u sredini koji simbolizuje sveti čin kojem su svatovi upravo prisustvovali.

Yuvetsi, Tiropita i Baklava

Hrana je jedna od najvažnijih grčkih svadbenih tradicija! Dok američki Grci imaju bogat i raznolik izbor domaće hrane, čini se da se određena jela uvek pojavljuju na tradicionalnom grčkom svadbenom meniju. Iuvetsi je jagnjeći ili goveđi paprikaš sa orzom; tiropita je pecivo sa sirom, a baklava je, naravno, pecivo zaslađeno medom i orasima.

Baklava, običaji u Grčkoj

Bombone (slatki bademi)

Neparan broj bombona, odnosno Koufeta (bademi obloženi šećerom) lepo upakovani daju se gostima odmah nakon venčanja. Oni simbolizuju čistoću, plodnost i izdržljivost braka.

Kalamatiano

Ovaj svečani svadbeni ples deli isto ime kao i starogrčki narodni ples, ali za grčko venčanje ima prilično specifično značenje. Nevesta stoji u sredini sa svojim MOH -om sa leve strane, a svatovi se drže za ruke i okružuju to dvoje. Iako je zamišljeno kao igra samo za žene, možda ćete videti i nekoliko momaka da se pridruže.

Grčki svadbeni dolar

Kada je svadba u punom jeku, verovatno će uslediti tradicionalni grčki svadbeni dolar. Ovo je razigran ples između novopečenog para koji se nagrađuje tako što gosti bacaju novčanice na plesni podijum ili ih zakače na odeću. To je potpuno neobavezno za goste i nije zamena za venčane poklone, već zabavan, simboličan način da čestitate paru na novom braku.

Grčki svadbeni ples

Simboli sreće

Stavljanje kocke šećera u mladinu rukavicu obezbeđuje sladak život, a dodavanje zlatnika u unutrašnjost cipele donosi dobro finansijsko bogatstvo. Grci smatraju da gvožđe odbija zle duhove tokom celog dana. Zato mladoženja treba da stavi komad u džep! Parovi pozivaju neparan broj gostiju i pozivaju neparan broj zvanica da stanu pored njih jer se neparni brojevi smatraju srećom. Neparni brojevi se ne mogu podeliti! Broj tri koji predstavlja sveto trojstvo – Otac, Sin i Sveti Duh, posebno je simboličan. Tradicija koja datira od davnina je pljuvanje nakon što se paru čestita ili dali komplimente. Danas gosti oponašaju „čin“ pljuvanja – udahnite dah kroz stisnute usne. Zbog pravila trojki, ‘pljuvanje’ tri puta donosi veću sreću.

TOP paketi

Osnovni paket

Srebrni paket

Zlatni paket

Dijamantski paket

Venčanja u Grčkoj
Newsletter